Startpaket för hundägaren

Att skaffa husdjur är ett naturligt steg i många livssituationer. För den som tillbringar mycket tid själv blir djuret en kamrat i vardagen, och för familjer blir det en perfekt kompis till både barn och föräldrar. Innan man tar steget och skaffar hund bör man dock förbereda sig väl – en hund har behov, precis som du och jag.

shutterstock_33134068

Det första steget är såklart att fundera på vilken typ av hund som passar. Snarare än att bara gå efter vilken ras man gärna vill ha är det avgörande att fundera över den egna livsstilen och de praktiska förutsättningarna. Många hundraser har avlats fram för specifika syften som exempel vis jakt eller drag. Sådana djur blir olyckliga om de inte regelbundet får pyssla med den sortens uppgifter. Informera dig grundligt om olika rasers behov och var ärlig med vad du själv kommer kunna erbjuda hunden i vardagen. På så vis kommer ert gemensamma liv bli en källa till glädje, inte frustration.

Om du är beredd att lägga en stor del av fritiden på att regelbundet träna med din hund kan en av de så kallade brukshundarna passa bra. Då kan du behöva skaffa rätt utrustning som sele och koppel för drag eller spårning. Även fodret bör anpassas efter hundens ras, ålder och motionsnivå. En sovplats till hunden går inte att klara sig utan, antingen med en bädd eller en mysig filt. Det är också ett bra sätt att lära hunden att hitta sitt eget ställe att vila på så att ni inte alltid behöver trängas i din säng. Hundskålar, hundbajspåsar och grundläggande hygienartiklar som en borste för päls och hundschampo är andra produkter som kommer göra livet enklare. Det finns säkert fler saker som är nödvändiga för att just din hund ska trivas, och det bästa är att leta i en nätbutik för att hitta saker som kan passa dit hem.

Men det du behöver allra mest till din nya fyrfota vän är såklart tid. En hund behöver framförallt någon som har tid att umgås och leka dagligen – om du har möjlighet att göra det, så har du alla förutsättningar för att få en ny bästa kompis.