En vän för livet

Funderar du på att skaffa hund? Bearded Collie är den långhåriga vallhunden med ursprung från Skottland. En Bearded Collie är trots sin storlek både lång och smidig. Det är dess skägg som gett rasen dess namn, och är en av världens populäraste familjehundar.

En trogen vän

Bearded Collie är en medelstor hund som är känd för sin vänlighet. Med en mankhöjd på mellan 51 och 56 centimeter är den glad och pigg. Den trivs ute i alla väder, men kräver sin pälsvård. Pälsen bör kammas flera gånger om dagen för att undvika tovor, så var beredd på lite jobb. En vanskött päls kan leda till inflammation och irritation. Färgen kan variera från brun, svart, grå och sand. Eftersom rasen historiskt sett är en vallhund är den mycket lättlärd och lydig.

Vanliga problem

Svenska Kennelklubben beskriver rasen som relativt frisk, men några vanligt förekommande hälsoproblem kan vara klokapsling och Addisons sjukdom som är en njursjukdom. Trots att denna hund trivs bland barn och i skog och mark, kan den vara ljudkänslig. Den är inte en tänkbar jakthund då den nästan helt saknar denna typ av instinkt. Den är dessutom skotträdd vilket kan vara bra att veta.