Börja träna agility

Hundar är på många sätt som människor. Ett tydligt fall av detta är hur mycket det kan skilja i den mängd aktivitet de föredrar. Somliga hundraser behöver helt enkelt aktiveras mer och oftare än andra för att de ska må bra. Och ett sätt många har vänt sig till för detta är agility.

agilityträning_597108050

Agility är en hundsport där man tränar hunden att ta sig runt en hinderbana på så kort tid som möjligt och med så få misstag som man bara kan. Det finns många olika typer av hinder som utmanar hundarna på olika sätt. Detta inkluderar bland annat vippbrädor, tunnlar, pinnar de måste sicksacka genom och hinder de måste hoppa över.

För att lära sig och sin hund grunderna i agility är det en bra idé att vänta sig till böcker i ämnet. Dessa tacklar ämnen som handling och hinderinlärning. Men det kräver oftast att hunden redan har en del lydnadsträning.

I agility finns det tre storleksklasser och det är baserade på hunden mankhöjd. Dessa är:

  • Small – under 35 cm
  • Medium – mellan 35-43 cm
  • Large – över 43 cm

Så oavsett som man köper färdiga hinder eller använder saker man redan har är det bra att tänka på detta. En del hinder som tunneln är dock densamma för alla klasser, vilket betyder att stora hundar måste lära sig att huka sig lätt för att kunna springa igenom den.

Varje hinder har vad man kallar kontaktfält och man behöver lära hunden att trampa i dessa när de tar sig upp på och ned från ett hinder. Anledningen till detta är för att lära hunden det rätta sättet att ta sig upp och ned från hindren så de inte genar, men också för att de inte ska göra sig illa på något sätt.

Om man känner att man skulle vilja börja tävla i agility kan man ansöka om detta här.