Aktiviteter med hunden

De flesta hundraser har mycket energi och bör få utlopp för dessa på olika sätt för att må så bra som möjligt. Bland de roligaste sätten att göra detta är att själv ta del av aktiviteterna, din hund kommer att älska det!

photodune-5479626-agility-dog-with-a-jack-russell-terrier-xs

Aktiviteter under promenaden

Det finns en hel del man kan göra bara när man tar hunden på en promenad som kan hjälpa till att aktivera den.

  • Ta inte samma väg hela tiden, variera så får hunden uppleva lite nya platser och miljöer. 
  • Ta med små bitar av mat eller hundgodis, göm bort dem någonstans under promenaden och låt hunden leta reda på dem.
  • Lek lite följa john, kliv upp på stenar och annat med lite höjd, uppmana hunden att följa efter och kanske även ge en liten belöning när den gör det utan att någon uppmaning krävs.
  • Kombinera promenaden med lie apport på olika distanser.

Hitta ett par fler tips på Agria Djurförsäkringar.

Börja med hundsport

Det finns ett flertal hundsporter som man kan prova på, en av dessa är Agility, som mer eller mindre är en form av hinderbana för hundar. Denna sport är nog den mest populära sporten efter hundkapplöpning, men det är ju inget som man som hundägare kan riktigt delta tillsammans med hunden. I professionell Agility finns regler för vilken ordning och i vilken riktigt som hindren måste tas, ägaren får dessutom inte ha fysisk kontakt med hunden, istället måste man guida hunden rätt med rösten och handsignaler och banorna utförs på tid.

En annan sport som hundar verkligen gillar är Flyball. Det är en lagsport med fyra hundar och förare i varje lag. Varje hund ska springa över en bana och hoppa över fyra fasta hinder fram till Flyball-lådan. På den finns en platta som hunden ska trampa på, detta utlöser en liten katapulteffekt som skickar iväg en tennisboll upp i luften. Hunden ska sedan fånga bollen och ta sig tillbaka över banan och hindren, när den passerat mållinjen får nästa hund ge sig iväg. Tiden tas över hela laget och det lag med kortaste tiden vinner. Världsrekordet ligger på cirka 15 sekunder för ett lag med fyra hundar. Det behövs lite träning för att kunna utmana det rekordet!

Ytterligare en sport är spårning. För att lättare kunna förstå hur pass bra hundens luktsinne är kan vi jämföra människans luktorgan med hundens. Hos människor är luktorganet ungefär 5 kvadratcentimeter stort medans hundens är mellan 75 och 150 kvadratcentimeter stort. Vid spårning gäller det för hunden att spåra dig i ett spår du lagt, alltså gått, och sedan låtit vila för att spåret ska gå ner i marken så att hunden får lov att snusa sig fram samma väg som du tagit. Små belöningar efter vägen i form av godis och/eller favorit leksak är bra liksom sele med spårlina eller långt koppel. Viktigt att tänka på när du lägger spår är att lägga det i medvind och att inte gå sidled eller bakåt i spåret när du lägger det. Längs med spåret kan du snitsla belöningsplatser i din ögonhöjd så att du kan se om hunden går rätt. Gå gärna en kurs i spårteknik hos din lokala brukshundsklubb.