Akita

Aktian är en av Japans stoltheter. Den har gått igenom många förändringar under de senaste årtusendena för att återgå till den ursprungliga jakthunden. Den kommer från norra Japan och har ett starkt orientaliskt utseende.

Akitan är numera mest en sällskapshund. Men den är en mångsysslare. Den gillar spårning, agility, lydnadsträning och långpromenader likaväl som en tupplur med husse eller matte i soffan. Den har lika lätt att ta det lugnt som att aktiveras. Den älskar sin flock och beskyddar den intill det sista.

En akita har svårt att vara själv och kan gärna ändra sittplats i ett fullsatt rum bara så den kan hålla ett öga på sin ledare. Den kräver mild hand under uppfostran. Trots sin självsäkerhet och sitt ståtliga uppseende behöver den en starkt och pålitliga ledare för att må bra. Därför lämpar den sig inte till ovana hundägare. En akita läser sin ägarens signaler väldigt lätt och är därför lättlärd så länge man är konsekvent och tydlig.

Rasen får ha röd fawn, sesam, tigrerad färg eller helt vit. Alla, utom vit, ska ha något japanerna kallar ”urajiro” vilket är vit päls på nos, bröst och undersida samt insidan av benen.